Restauratie ingang Valkenbergpark Breda

 

 

In opdracht van de gemeente Breda is de beeldbepalende sierverlichting bij de entree van het Valkenberg aan de zijde van de Catharinastraat gerestaureerd.

 

De verlichting dateert uit 1896 en is daar geplaatst toen het oude gerechtsgebouw is gesloopt en zo een nieuwe entree naar het Valkenberg, aan de centrum zijde, mogelijk was geworden. De entree moest ruim van opzet zijn en goed verlicht. Destijds gebeurde dat nog met gasverlichting. Ooit zijn deze armaturen omgebouwd naar elektrisch licht. De armaturen zijn waarschijnlijk de oudste die Breda in haar stad heeft staan.

 

"De verlichting is in slechte staat" volgens Dhr. H. Huijbregts van de afdeling Wijkzaken van de gemeente Breda. "Ze staan los op de sokkels, zijn zeer geoxideerd en hebben een te lage lichtopbrengst. Om deze armaturen voor Breda en het park te behouden hebben wij DE NOOD uit Middelburg opdracht gegeven ze te restaureren. DE NOOD is hierin gespecialiseerd."

 

De armaturen zijn geheel ontmanteld, gerepareerd, opnieuw van laklagen en van nieuwe beglazing voorzien. Naast het herstellen van het historische karakter kan de verlichting weer mee met haar tijd door het plaatsen van energiezuinige LED lampen die een betere lichtopbrengst geven. De entree van het stadspark is er niet alleen mooier maar ook weer een stuk veiliger door.

 

 

 

 

Neem contact op