DE NOOD heeft in opdracht van de gemeente Rotterdam, na de reconstructie van de lantaarns op de Heemraadsbrug, nu ook de koperen verlichting op het rijksmonument de Spanjaardsbrug gerestaureerd.

 

De roodkoperen lantaarns zijn nagekeken en opgeknapt, de gegoten ornamenten schoongemaakt, gerepareerd en een aantal is vervangen. In de armaturen, voorzien van nieuwe beglazing en een verstevigde bodem, is ook nog de allernieuwste indirecte led oplossing geplaatst: de NU-Led.

 

LED in al jaren dienstdoende exemplaren

De NU-Led is een sublieme indirecte led oplossing voor klassieke armaturen. Vanwege de waterdichte constructie (IP65) van de NU-Led is het zowel geschikt voor de inbouw in nieuwe lantaarns alsmede in de oudere, al jaren dienstdoende, exemplaren.

 

'Leuk weetje: Ko Zuidweg, koperslager bij DE NOOD, heeft in 1983 de reconstructie van de koperen lantaarns uitgevoerd en voert nu, 30 jaar later ook weer zelf de restauratie aan de armaturen uit.'

 

 De Spanjaardsbrug

De Spanjaardsbrug in Rotterdam is een op waterkracht werkende basculebrug over het Haringvliet, gebouwd in 1885 naar ontwerp van G.J. de Jongh, ter vervanging van de toenmalige Spanjaardsbrug, een handbediende basculebrug ontworpen door W.N. Rose. Tussen 1981 en 1984 vond restauratie van de brug plaats waarbij de brugkleppen geheel werden vernieuwd en het bewegingswerk werd gerestaureerd. De kandelaberzuilen die nu op de brug staan zijn in aluminium gegoten replica's van negentiende-eeuwse lantaarns. DE NOOD reconstrueerde de roodkoperen lantaarns op de zuilen naar de oorspronkelijke tekeningen.

 

-------------------------

  • Armatuur: Replica
  • Lichttechniek: NU-Led
 

Neem contact op