Plompetorengracht weer in ere hersteld

 

De gemeente Utrecht heeft DE NOOD in 2009 benaderd. Voor een monumentaal pand aan de Plompetorengracht te Utrecht staan namelijk twee natuurstenen sokkels met daarop twee zinken voetstukken. In het verleden hebben op deze voetstukken masten met armaturen het straatbeeld verfraaid. De wens was dan ook om dit beeld weer in originele staat terug te brengen.  

 

Medewerkers van DE NOOD hebben op locatie een inspectie uitgevoerd om de staat van de voetstukken te bepalen.  Deze werden in erbarmelijke staat aangetroffen. De voetstukken zijn gedemonteerd en vervoerd naar de werkplaats van DE NOOD in Middelburg. Hier is bekeken of het mogelijk was om de slechte ornamenten van de voetstukken opnieuw te maken. Door de jarenlange ervaring van de medewerkers van DE NOOD is er een goede oplossing gevonden. Er zijn mallen gemaakt voor de verschillende ornamenten en deze zijn in een speciaal soort lood gegoten en weer op de voetstukken aangebracht.

 

Aan de hand van een foto uit 1905 en twee foto's uit de jaren 70 zijn de twee masten en de bijbehorende armaturen gereconstrueerd. De mast is gemaakt van roestvaststaal en de armaturen zijn van koper vervaardigd. Tot slot zijn alle elementen (de voetstukken, masten en armaturen) in de juiste kleur gelakt en door de medewerkers van DE NOOD ter plekke geïnstalleerd.

 

Het eindresultaat is prachtig. Er kan met recht gezegd worden dat dit gedeelte van de Plompetorengracht weer in ere is hersteld.

 

 

 

 

Neem contact op