In oude luister hersteld, maar wel met moderne ledtechniek

 

Op de Heemraadsbrug in Rotterdam branden vier bijzondere replica's van bruglantaarns die geproduceerd zijn in onze werkplaats in Middelburg. In oude luister hersteld, maar wel met moderne ledtechniek.

 

Op initiatief van een buurtbewoner en dankzij het vakwerk van onder andere de koperslager en de smid van DE NOOD, prijken er sinds donderdagavond 13 september vier gloednieuwe replica's van historische lantaarns in de wijk Delfshaven. En dat na 73 jaar afwezigheid.

 

De lantaarns zijn eind jaren dertig voor het laatst op de brug gezien en daarna spoorloos verdwenen. Zoektochten leverden alleen oude bouwtekeningen op. De tevreden initiatiefnemer Martin Pot heeft twaalf jaar gestreden voor de terugkomst van de lampen.

 

Een jaar werk

Aan de hand van de oude bouwtekeningen hebben we nieuwe bouw- en werktekeningen gemaakt. Onze smid en koperslager zijn vervolgens circa een jaar bezig geweest met het produceren van de speciale verlichting. De koperslager heeft zich bezig gehouden met de koperen armaturen, die volledig met de hand gemaakt zijn, geklonken en gesoldeerd. De smid heeft zich gedurende een jaar over de masten gebogen, die volledig ambachtelijk met de hand zijn gesmeed.

 


 

 

Neem contact op