Van snuiver tot laddersteun

De taal van de armaturen, niet iedereen spreekt het. We hebben het over armaturen, snuivers en onderstellen, maar wat bedoelen we daar precies mee?

 

Armatuur

Een armatuur is een professionele benaming voor een lantaarn of een lamp en verwijst in de regel naar de behuizing van de verlichting.

 

Snuiver

Vroeger toen de lantaarns nog op kaarsen of olie branden, was een snuiver op de boven op de kap noodzakelijk om de rook te kunnen laten ontsnappen. De snuiver kan je dus zien als de schoorsteen van de lamp. Tegenwoordig zit de snuiver nog steeds op de verlichting van DE NOOD, maar heeft deze geen functionele waarde meer.

 

Kap

De kap van de lantaarn, of armatuur is over het algemeen van koper gemaakt (of messing). In de kap bevindt zich de lichttechniek en de beglazing.

 

Lichttechniek

In de kap komt de verlichting. Op het gebied van lichttechniek en lichtopbrengst kunnen wij al uw wensen vervullen omdat wij alle mogelijke lichttechnieken kunnen inbouwen.

 

Glas/binnenbak

In de kap van de lantaarn zit glas of polycarbonaat. Polycarbonaat is een stevig, harde, doorzichtige kunststof die slagvast is (volgens de norm IK10) en minimaal 10 jaar UV-bestendig. Van zowel glas als polycarbonaat zijn verschillende uitvoeren te bestellen, zoals gematteerd polycarbonaat of facet geslepen glas.

 

Onderstel

De kap van de lantaarn steunt op het onderstel, die de lantaarn verbindt met de mast of laddersteun.

 

Laddersteun

De laddersteun is het onderdeel tussen het onderstel van de lantaarn en de mast en is van hetzelfde materiaal als de mast gemaakt.

 

Mast

De masten van DE NOOD zijn overal het algemeen van gietijzer gemaakt en kunnen gelakt worden in iedere gewenste kleur.

 

 

Neem contact op