Zhaga: Slim vooorbereid

DE NOOD Zhaga

Je maakt de garagedeur open met je smartphone. Je woning is al lekker warm als je thuis komt, en je zet de verlichting aan door tegen een slimme speaker te praten. Smart-toepassingen voor thuis en op kantoor (domotica) zijn niet meer weg te denken. Maar het is niet altijd gemakkelijk geweest om al deze slimme apparaten met elkaar te “laten praten”. Merk A kon niet met merk B werken. Inmiddels zijn er standaarden waaraan producten kunnen voldoen om met andere merken te werken, zoals Zigbee en Z-Wave. Zo kun je een lamp van merk A eenvoudig laten werken met een hub van merk B.

Slimme openbare verlichting

In de wereld van openbare verlichting beginnen smart-toepassingen nu echt een intrede te maken. Gemeenten en projectontwikkelaars zien steeds meer het nut in van een slim verlichtingsnetwerk. In plaats van te hopen op een snelle constatering (en melding!) van een niet-werkende lamp, kan nu direct een signaal verstuurd worden met de aard van de storing en de exacte locatie van de lamp in kwestie. Smart City toepassingen die het werk voor de hulpdiensten veiliger maken. Extra sfeer tijdens feestelijkheden door RGBW. Allemaal vanuit een centrale beheerapplicatie.

Dit soort voorbeelden zijn mogelijk met slimme systemen zoals Interact City van Philips, Luminext, of een van de vele andere mogelijkheden. Maar… wat als je nog niet weet van welk systeem je gebruik wil maken? Wat als je dit voor een andere fase hebt gepland? Het is natuurlijk geen doen om alle armaturen na een jaar weer te demonteren en te voorzien van het juiste systeem. Buiten alle onnodige kosten is er op dat moment geen verlichting. Een ongewenste situatie dus.

Daarom: Zhaga connector (book 18)

DE NOOD Zhaga

 

DE NOOD Zhaga

Zhaga is de universele standaard voor verschillende led-toepassingen. Er zijn verschillende specificaties uitgewerkt in zogenaamde “books”. Kijken we naar connectoren voor slimme toepassingen, dan hebben we het over “book 18”.

DE NOOD rust het armatuur uit met een Philips Xitanium SR driver in combinatie met een Zhaga connector (onafhankelijk van de gekozen lichttechniek). Hierdoor zijn alle modules toe te passen die volgens de Zhaga standaard zijn ontwikkeld. Dit brengt vele voordelen met zich mee:

  • Maak simpelweg gebruik van een slim systeem naar keuze (zolang deze de Zhaga-standaard hanteert).
  • Een defecte Zhaga-module kan snel en makkelijk gerepareerd worden.
  • Armaturen hoeven niet direct van een module voorzien te worden. Het is kinderlijk eenvoudig om dit achteraf toe te voegen.
  • Het netwerk kan eenvoudig gëupgrade worden als de modules verouderd zijn.
  • De armaturen behouden hun certificering omdat er niets aan gewijzigd hoeft te worden.

Alle, voor openbare verlichting geschikte, armaturen van DE NOOD kunnen worden uitgerust met deze Zhaga connector. Armaturen die volgens deze specificatie worden geleverd krijgen van Philips het Sensor Ready Certified (SR) kenmerk. DE NOOD is ook gecertificeerd vanuit het Philips Interact City Ready partnerprogramma.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees ook:

Meer nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deze website gebruikt uitsluitend functionele en analytische cookies. Er wordt geen persoonlijke data opgeslagen.