In het hartje van Utrecht ligt de Mariaplaats. Aan dit plein, genoemd naar de verdwenen Mariakerk, ligt een van de oudste plekken van de stad: Pandhof Sinte Marie – een overblijfsel van de Mariakerk. In januari 2022 word gestart met de herinrichting van Pandhof Sinte Marie.
Sfeervol licht
Afgelopen augustus heeft DE NOOD de opdracht gekregen van Pilkes Infra voor het leveren van nieuwe Leidse Kappen. Deze zijn voorzien van geparelde beglazing en gelakt in RAL 9005. Zoals bepaald in het lichtplan, ontworpen door Atelier Lek, zijn de armaturen uitgerust met de asymmetrische en symmetrische versie van de DirectLux lichttechniek. De mooie warme lichtkleur van 2200K geeft een rustig, sfeervol lichtbeeld.
Maar niet alleen de “standaard” klassieke armaturen zijn vernieuwd.
Pomp
Op de Mariaplaats staat een oude waterpomp. De “St. Maria Pomp” of “Mariapomp” is oorspronkelijk in 1844 op de Mariaplaats geplaats. Na het aanleggen van een drinkwaternetwerk door de stad in 1933, werd de Mariapomp verplaatst, om in 1975 weer terug te keren naar de oorspronkelijke plek. In 1967 is de pomp aangemerkt als Rijksmonument. Maar er staat ook iets óp de pomp.
Zo’n 46 jaar geleden kreeg de firma Jobse uit Middelburg de opdracht om een armatuur te maken voor op de Mariapomp. Anno 2021 bestaat de firma Jobse nog steeds, maar dan onder een andere naam: DE NOOD. Het armatuur was na al die jaren toe aan een opknapbeurt en kwam dus na 46 jaar weer terug naar “huis” voor een grondige en vakkundige renovatie.
Alle verbindingen zijn hersteld, de beglazing vernieuwd en het armatuur is opnieuw in de lak gezet. Zo kan het er weer vele tientallen jaren tegenaan, op die prominente plek op de Mariapomp.
KiKa
De armaturen welke zijn vervangen voor nieuwe Leidse Kappen, komen retour naar Middelburg en worden gerecycled.
Namens Arthur Klink van de gemeente Utrecht, wordt deze opbrengst door DE NOOD verdubbeld en gedoneerd aan KiKa. Kinderkanker is nog steeds doodsoorzaak nummer één bij kinderen. Jaarlijks krijgen ruim 550 kinderen kanker. Op dit moment geneest 75%, dit betekent dan één op de vier kinderen het helaas niet redt. KiKa wil dat alle kinderen genezen. Met deze actie maakt de gemeente Utrecht onderzoek mogelijk om zieke kinderen beter te behandelen en sneller te genezen.
Dank aan alle betrokken partijen, Gemeente Utrecht, Atelier Lek en Pilkes Infra, voor de realisatie van dit mooie project.