Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Armatuur: Circular

Lichttechniek: CircuLux

Mast/uithouder: Mast Conisch

Denk je aan DE NOOD, dan denk je direct aan de klassieke, vierkante armaturen. Maar wij denken graag “outside the box” (pun intended) en hebben daarom, in samenwerking met ipv Delft en Studio Kruizinga, een prachtig nieuw modern armatuur ontwikkeld: Circular. Zoals de naam verraadt is dit armatuur niet vierkant, maar rond. Rob Kruizinga van Studio Kruizinga en Thijs Beerkens van ipv Delft vertellen over de totstandkoming.

Rob Kruizinga: “DE NOOD en ipv Delft hebben al een lange historie van samenwerken. Enkele jaren geleden rees het idee om de handen ineen te slaan om te komen tot een nieuw armatuur. De wens was een armatuur dat een wat moderne uitstraling heeft, een contrast met de meer historisch ogende verlichting in het pakket.”

“DE NOOD is meester in het bewerken van dit materiaal.”

Rob Kruizinga en Thijs Beerkens hebben deze uitdaging met beide handen aangepakt. “Met de technische mensen van DE NOOD gingen we op zoek naar een ontwerp waarin de ambachtelijke vaardigheden en kennis van DE NOOD verenigd is met de strakke en moderne uitstraling die de markt nu aanspreekt.”

DE NOOD Nieuwe ronde, nieuwe kansenKoper

Hierbij was koper als materiaal het uitgangspunt. “Het mooie van koper is dat dit een unieke uitstraling heeft en zeer duurzaam is,” vertelt Rob. “DE NOOD is meester in het bewerken van dit materiaal.”

Koper heeft de eigenschap dat het materiaal, eenmaal in aanraking met weer en wind, op eigen wijze verandert van kleur en uitstraling. Thijs Beerkens van ipv Delft: “Door ook koper aan de binnenkant zichtbaar te houden, afgeschermd van de elementen, ontstaat na verloop van tijd een mooi contrast tussen een verweerde buitenkant en glanzende binnenkant.”

Vorm

Rob: “In de schetsfase zijn veel varianten voorbij gekomen. Uiteindelijk is gekozen voor een vorm die strak is, maar als silhouet nog wel doet denken aan de traditionele lantaarns. Chique en strak tegelijk.”

Thijs: “We keken naar de klassieke, vierkante lantaarn, met al zijn gezette randen, details en ornamenten. Dit hebben we vervolgens teruggebracht tot het absolute minimum, maar met behoud van het kenmerkende silhouet: Sokkel, glas, hoed. Licht trapeziumvormig met het bredere deel bovenin, dat van onderaf gezien juist weer ‘recht’ vertekent. Géén ribben op de hoeken en glas uit één stuk, zo ontstond het eerste concept voor een modern armatuur.

Vervolgens maakten we nog een vereenvoudigingsslag, door de contour van de vierkante lantaarn, juist rond uit te voeren.”

Als lichttechniek is gekozen voor het CircuLux optiek, waarmee de vorm van het ronde uiterlijk versterkt wordt. Deze custom-made led module is in zowel symmetrische als asymmetrische uitvoering beschikbaar.

Nu te bestellen

We hebben ons drie slagen in de rondte gewerkt om op de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht het armatuur voor het eerst aan de wereld te kunnen tonen, met veel enthousiaste reacties tot gevolg. Armatuur Circular is vanaf nu exclusief te bestellen bij DE NOOD.

 

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees ook:

Meer nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deze website gebruikt uitsluitend functionele en analytische cookies. Er wordt geen persoonlijke data opgeslagen.