Van het ooit zo statige Margaretha Turnorplein in Amerongen was niet veel meer over. Daarom heeft Kasteel Amerongen het initiatief genomen om, in samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug, het plein weer in ere te herstellen. Meerdere functies zijn in een met bomen overhuifd plein ingepast. Zo is er een speelplek voor de schoolkinderen, ruimte voor evenementen en parkeerplekken voor autos en fietsen. Het ontwerp voor het plein is gemaakt door landschapsarchitectenbureau Debie & Verkuijl. Studio DE NOOD heeft hiervoor, in samenwerking met Candelux, het lichtplan mogen ontwerpen. Op basis daarvan heeft aannemer Koninklijke Ginkel Groep bij DE NOOD de bestelling geplaatst voor de verlichting. Hiervoor zijn nieuwe armaturen Hollandse Kap geproduceerd en zijn een aantal oude, bestaande Hollandse Kappen vakkundig gerenoveerd en voorzien van LED.
Wendy Gerrits van Debie & Verkuijl: “Prettig aan de samenwerking met DE NOOD was het actief meedenken naar mogelijkheden. Doordat DE NOOD samenwerkt met de gemeente waren zij volledig op de hoogte van de ontwikkelingen die er spelen in de gemeente en kon dit worden gebruikt voor het kasteelplein. Wij zijn heel blij met het eindresultaat!”
Historie
Het Margaretha Turnorplein heeft sinds 1683 meerdere transformaties doorgemaakt. Tot de Tweede Wereldoorlog kenmerkte het terrein zich als groen bomenplein. Tussen 1944 en 1945 is een deel van de zuidelijke boomaanplant gekapt. Sinds 1977 is het plein in gebruik als openbare parkeerplaats vanwege het toenemende autogebruik. Landschapsarchitect Patricia Debie: De historische context met het kasteel ontbrak in de vroegere situatie. De inrichting was onsamenhangend, de zichtassen waren vervaagd en de contour van het plein was niet meer zichtbaar. De verharding was in een zeer slechte staat en de sterk verdichte bodem zorgde voor zeer slechte groeiomstandigheden voor de nog resterende monumentale bomen. Restauratie was dan ook hoognodig. (bron). Of de restauratie door kon gaan was afhankelijk van de benodigde vergunningen. Er waren diverse onderzoeken nodig om die vergunningen rond te krijgen. Zo is er bomenonderzoek en archeologisch onderzoek gedaan.
Realisatie
Voor de realisatie van het project is ongeveer 1,2 miljoen euro geïnvesteerd. Dankzij bijdragen van verschillende fondsen, zoals Dioraphte, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Dinamo en subsidies vanuit het Rijk, de provincie en de gemeente, heeft Stichting Kasteel Amerongen de restauratie werkelijkheid kunnen maken. Ook was een crowdfunding-campagne opgezet. Het plein was hiervoor verdeeld in vlakken van 1,5 m2, welke geadopteerd konden worden door bewoners en andere betrokkenen.
Opening
Na 6 maanden stevig doorwerken zijn de werkzaamheden op het plein afgerond en in april is het nieuwe plein officieel geopend. Het is getransformeerd tot een kasteelwaardig voorplein met prachtige eikenbomen, knusse bankjes en statige verlichting. Eindelijk hebben de bewoners van Amerongen weer een statig kasteelplein.