Wegens vakantie zijn wij gesloten van 22 juli t/m 4 augustus

DE NOOD BV
Arnesteinweg 38
4338PD Middelburg
(+31)0118-65 75 85
[email protected]

Gemeente en bewonersvereniging slaan handen ineen

Inwoners van Biest-Houtakker zijn trots op hun dorp. De prachtige natuur, ruimte en rust zorgen ervoor dat de Biestenaren genieten van het leven en wonen aldaar.

Waar ze wat minder enthousiast over zijn, is het aanzien van het dorpscentrum. Anders dan in omliggende dorpen, heeft Biest-Houtakker geen fraaie dorpskern. Middels project “Lichtpuntjes” wilde Stichting Wel Gement hier verandering in brengen.

De juiste sfeer

Mart van Vught, secretaris van de bewonerscommissie: “In 1914 stonden er prachtige klassieke lantaarnpalen op het kerkplein en omliggende straten. Deze zijn in de loop der tijd vervangen door moderne, standaard lantaarnpalen. Dit was geen verfraaiing en deed afbreuk aan de rijke geschiedenis van het dorp.”

De gemeente Hilvarenbeek, waar Biest-Houtakker onder valt, heeft een duidelijke visie: Toerisme is enorm belangrijk. Tijd dus om de dorpskern ook voor de toerist aantrekkelijk te maken. Hierbij vond men het belangrijk om de juiste, uitnodigende sfeer neer te zetten. Het vervangen van de standaard lantaarnpalen voor klassieke verlichting zou een van de smaakbepalende onderdelen moeten worden.

Ferry Wartenberg, verantwoordelijke Openbare Verlichting gemeente Hilvarenbeek: “Na gesprekken met toenmalig burgemeester Palmen, wethouder Van der Loo en de stichting, was het al snel duidelijk: nostalgische lantaarns zullen absoluut bijdragen aan de sfeer en het aanzien van de kern. Omdat de gemeente al plannen had voor omschakeling naar duurzame ledverlichting, was dit dé kans bij uitstek om te onderzoeken of klassieke lantaarns met moderne led-technieken hier mogelijk zouden zijn.”

“Het lokale bedrijfsleven, horeca en particulieren hebben allemaal hun steentje bijgedragen”

Unieke samenwerking

“Er was alleen een probleem”, aldus wethouder Van der Loo. “De kosten van dergelijke lantaarns liggen een stuk hoger dan een doorsnee exemplaar. Het lukte de gemeente dan ook niet om voldoende geld beschikbaar te maken uit het reguliere onderhoudsbudget en andere potjes.”
Stichting Wel Gement liet zich hier niet door uit het veld slaan. Samen met de gemeente is alles in het werk gesteld om een deel van de kosten uit eigen middelen te kunnen betalen. “Het lokale bedrijfsleven, horeca en particulieren hebben allemaal hun steentje bijgedragen”, vertelt Mart van Vught. “Het is uniek dat wij op deze manier samen de wens van de inwoners kunnen realiseren”.

DE NOOD

De klassieke lantaarns zijn gemaakt en geleverd door DE NOOD uit Middelburg (Zeeland). Mart van Vught: “De gemeente wilde niet zomaar armaturen plaatsen van een willekeurige leverancier. Deze moesten bij DE NOOD vandaan komen. Hans (van DE NOOD) heeft ons geadviseerd geen nieuwe armaturen te kopen, maar om gebruikte, gereviseerde armaturen te nemen. Deze jonge (nog geen 50 jaar oude) armaturen zijn in Middelburg voorzien van moderne ledverlichting en zijn prachtig verweerd. Dit was de perfecte oplossing”.

Project Lichtpuntjes

Het project beslaat niet alleen de nostalgische lantaarns. Iedere lantaarn zal de naam van een persoon gaan dragen die een “lichtpunt” voor het dorp is geweest. Deze namen zullen door de inwoners van Biest-Houtakker bepaald gaan worden. Naast het eren van die personen, zullen de lantaarns een stukje historie van Biest-Houtakker vertellen aan de bezoekers van het dorp.

DE NOOD Project Biest-Houtakker|DE NOOD Project Biest-Houtakker|DE NOOD Project Biest-Houtakker|DE NOOD Project Biest-Houtakker|DE NOOD Project Biest-Houtakker|DE NOOD Project Biest-Houtakker|DE NOOD Project Biest-Houtakker|DE NOOD Project Biest-Houtakker|DE NOOD Project Biest-Houtakker|DE NOOD Project Biest-Houtakker|DE NOOD Project Biest-Houtakker|DE NOOD Project Biest-Houtakker|DE NOOD Project Biest-Houtakker
Deel dit bericht