Wegens vakantie zijn wij gesloten van 22 juli t/m 4 augustus

DE NOOD BV
Arnesteinweg 38
4338PD Middelburg
(+31)0118-65 75 85
[email protected]

De taal van de armaturen

De taal van de armaturen. Niet iedereen spreekt het. We hebben het over armaturen, snuivers en onderstellen, maar wat bedoelen we daar precies mee?

Nu ook in video beschikbaar. Klik hier.

Armatuur

Een armatuur is een professionele benaming voor een lantaarn of een lamp en verwijst in de regel naar de behuizing van de verlichting (de kap).

Armatuur

Snuiver

Vroeger, toen de lantaarns nog op kaarsen of olie brandden, was een snuiver boven op de kap noodzakelijk om de rook te kunnen laten ontsnappen. De snuiver kan je dus zien als de schoorsteen van de lamp. Tegenwoordig zit de snuiver nog steeds op de verlichting van DE NOOD, maar heeft deze geen functionele waarde meer.

DE NOOD heeft vierkante en ronde snuivers.

Snuiver

Kap

De kap van de armatuur is over het algemeen van koper gemaakt (of messing). De meeste kappen van DE NOOD bestaan uit een bovenkap (bovense foto) en een frame (onderste foto). In de kap bevindt zich de lichttechniek en de beglazing.

DE NOOD kap
DE NOOD frame

Lichttechniek

In de kap komt de verlichting. De lichttechniek kan aan de bovenzijde in de kap (directe verlichting) of aan de onderkant op de bodem (indirecte verlichting) geplaatst worden.

Op het gebied van lichttechniek en lichtopbrengst kan DE NOOD bijna al uw wensen vervullen.

Vroeger, in de zeventiende-eeuwse olielantaarn, gaven straatlantaarns licht door een vlam van de lont in een zogenaamde “snotneus” gevuld met raapolie. (foto 2, armatuur “Jan van der Heijden” met snotneus).

 srcset=
DE NOOD Jan van der Heijden snotneus

Beglazing/binnenbak

In de kap van de armatuur zit glas of polycarbonaat. Polycarbonaat is een stevige, harde, doorzichtige kunsttof die slagvast is (volgens de norm IK10) en minimaal 10 jaar UV-bestendig. Van zowel glas als polycarbonaat zijn verschillende uitvoeringen te bestellen, zoals gematteerd polycarbonaat of facet geslepen glas.

DE NOOD ronde beglazing binnenbak

Onderstel

De kap van de armatuur steunt op het onderstel die de armatuur verbindt met de mast, laddersteun of muurarm.

DE NOOD onderstel

Laddersteun

De laddersteun is het onderdeel tussen het onderstel van de armatuur en de mast en is van hetzelfde materiaal gemaakt als de mast. (vaak is dit gietijzer).

DE NOOD laddersteun

Mast

Een armatuur wordt op een mast of “paal” geplaatst, het onderste gedeelte van de totale lantaarnpaal. De masten van DE NOOD zijn over et algemeen van gietijzer gemaakt en kunnen gelakt worden in iedere gewenste kleur. Tevens zijn er masten verkrijgbaar in o.a. hout en RVS.

DE NOOD mast

Muurarm

Wanneer de armatuur op de muur komt dan kan deze op een muurarm of wandsteun worden geplaatst.

Wandarmaturen (foto 2) worden direct op de muur bevestigd en hebben geen onderstel of muurarm.

DE NOOD muurarm
DE NOOD wandarmatuur

Vught_Haagse-Kap_NU-Led-tube|Armatuur|Snuiver|DE NOOD kap|DE NOOD frame||DE NOOD Jan van der Heijden snotneus|DE NOOD ronde beglazing binnenbak|DE NOOD onderstel|DE NOOD laddersteun|DE NOOD mast|DE NOOD muurarm|DE NOOD wandarmatuur
Deel dit bericht